به فردی وکیل انحصار وراثت گفته میشود که از آگاهی کاملی در رابطه با قوانین بهخصوص قانون امور حسبی و مراحل صدور گواهی انحصار وراثت برخوردار باشد و با کمک گرفتن از تجربهای که در این زمینه دارد و کمک گرفتن از وکیل خوب در شیراز، سعی در انتخاب بهترین راه برای موکل خود داشته باشد تا در سریعترین حالت ممکن بتواند مراحل انحصار وراثت را انجام دهد. هدف ما از نوشتن این مقاله آشنایی با انحصار وراثت و قوانین انحصار وراثت و… میباشد. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
انحصار ورثه چیست؟
معمولاً پس از فوت افراد، ابتدا باید ورثهای بهمنظور تعیین تکلیف میراث متوفی مشخص گردد. در حقیقت انحصار وراثت به معنای رسیدگی به این امر توسط مرجع قانونی و با رعایت تشریفات مقرر در قانون میباشد. علاوه براین به رای صادر گردیده نیز تصدیق یا گواهی انحصار وراثت میگویند. برای اینکه گواهی انحصار ورثه صادر گردد، بایستی به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت دائمی متوفی مراجعه نمایید. بهعلاوه باید به این موضوع نیز توجه داشته باشید که رسیدگی به دعاوی درباره اصل و نسب، وصیت، تولیت یا وقف که امکان دارد بعد از فوت متوفی ایجاد شود، کماکان در صلاحیت دادگاههای عمومی بوده و چنین دعاوی حتی در صورت توافق طرفین نیز نمیتوانند در شورای حل اختلاف مطرح شوند.
قوانین انحصار وراثت
هریک از وراث برای درخواست انحصار وراثت میتوانند به شوراهای حل اختلاف در محل اقامت متوفی مراجعه نموده و برای صدور گواهی حصر و ورثه اقدام نمایند. البته به این موضوع نیز توجه داشته باشید که فردی که درخواست صدور این گواهی را میدهد، بایستی از تمام اطلاعات خود، وارثان و متوفی مطلع بوده و آنها را بنویسد و بهصورت کتبی تحویل شورای حل اختلاف دهد. پس از این مرحله لیستی از اموال منقول و غیر منقول فرد متوفی تهیه میگردد و وصیت وی نیز ارائه میشود. تکمیل فرمهای مربوط به انحصار وراثت نیز یکی دیگر از کارهایی بهحساب میآید که بایستی انجام شده و به مرجع صالح ارائه گردد. پس از آن هزینهای مبنی بر چاپ آگهی در روزنامه و سایر موارد پرداخت میشود؛ چنانچه بعد از گذشت یک ماه ورثه جدیدی مشخص نشد و یا فردی اعتراض نکرد، دادگاهی بهمنظور صدور گواهی حصر و وراثت از جانب قاضی تشکیل میشود. افراد میتوانند از یک وکیل حرفهای در شیراز کمک گرفته و پیگیری کارهای انحصار وراثت خود را به او بسپارند، وی تمام این مراحل را برای شما انجام خواهد داد. برای گرفتن مشاوره از وکیل خوب در شیراز با ما تماس بگیرید.
آیا انحصار وراثت اجباری است؟
انجام امور اداری و حقوقی بهمنظور تقسیم اموال متوفی در بین وراث، بدون اخذ گواهی انحصار وراثت یک امر ناممکن محسوب میشود. برخورداری از گواهی انحصار وراثت، جهت تقسیم اموال منقول و غیر منقول متوفی یک امر ضروری میباشد. با این حال فرد متوفی که دارای اموال منقول و غیر منقول نمیباشد، به انحصار وراثت نیز نیازی نخواهد داشت؛ اما برای فردی که مال و اموال دارد، گرفتن گواهی انحصار وراثت از شورای حل اختلاف و یا دادگاه، الزامی میباشد.
فرم انحصار وراثت
ریاست محترم مجتمع قضایی…………. با سلام احتراماً به استحضار می رساند: شادروان …………… (مادر/ پدر اینجانب) درتاریخ (روز/ماه/سال) دراقامتگاه دائمی خود در………… مرحوم گردیده اند. نامبرده پیرو مذهب …………… /شیعه جعفری اثنی عشری بوده و وراث حین الفوت وی عبارتند از 1(خانم/آقا …………… (همسر دائمی) 2)- اینجانب وآقایان…………… (فرزندان ذکور)، 3- خانم ها…………… (فرزندان اناث) وهمگی پیرو مذهب ……………/ شیع? اثنی عشری میباشند. استدعای صدورگواهی انحصاروراثت را دارم.
گواهی انحصار وراثت
گواهی انحصار وراثت، گواهی است که از مراجع قضایی و به درخواست وراث صادر میگردد. این گواهی شامل مشخصات، تعداد وراث، نسبت آنها با متوفی و سهم آنها از ماترک میشود. در حقیقت انحصار وراثت را میتوان بهعنوان اولین قدم وراث برای تعیین و تکلیف اموال متوفی معرفی نمود. در ضمن در قانون تصدیق انحصار وراثت مصوب 1309 و قانون امور حسبی، مقررات مربوط به انحصار وراثت بیان گردیده است.
انحصار وراثت چقدر طول میکشد؟
چنانچه وراث نسبت به چگونگی تقسیم ارث با یکدیگر به توافق برسند، میتوانند کتباً و بهصورت رسمی و عادی شرایط تقسیم را با یکدیگر منعقد نمایند. این امر به دلیل توافق طرفین مدت زمان زیادی طول نمیکشد، اما چنانچه توافقی در میان طرفین وجود نداشته باشد، میتوانند از طریق دادگاه با الزام به تقسیم دادخواست دهند. چنانچه کارشناس عدم امکان تقسیم را تشخیص دهد، میزان سهام هر یک از وراث تعیین شده و با فروش اموال طبق دستور فروش به آنها پرداخت میگردد. مدتی که لازم است تا بتوان اقدام به اخذ گواهی انحصار وراثت محدود نمود، نهایتاً تا ظرف 10 روز میباشد؛ اما اگر به دنبال اخذ گواهی انحصار وراثت نامحدود هستید، با توجه به انتشار آگهی در روزنامه رسمی تقریباً 40 روز به طول میانجامد. وکیل حرفه ای در شیراز اینجاست تا به شما در پرونده های انحصار وراثت کمک کند.
انحصار وراثت افراد خارج از کشور
ممکن است یکی از دغدغههای اصلی برخی از هموطنان عزیزمان در خارج از کشور، مسئله انحصار وراثت باشد. برخی از ایرانیان مقیم خارج از کشور که متاسفانه مورث خود را از دست دادهاند و اموالی از آنان نیز به جا مانده است، با این موضوع مواجه میشوند که انحصار وراثت برای افرادی که مقیم خارج از کشور هستند، چگونه میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که برای انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور بایستی پس از دریافت گواهی فوت، وکیل با به دست داشتن مدارک شناسایی وراث و متوفی، به شورای حل اختلاف شهری که محل آخرین سکونت متوفی مراجعه نماید. پس از دریافت فرم مخصوص گواهی نیز باید اسامی تمام افرادی که وارثین متوفی هستند را نام ببرد. علاوه بر این باید نسبت آنها با شخص فوت شده را نیز یادداشت نماید.
کلام آخر
خوب است بدانید که استشهادیه یکی از مراحل اخذ گواهی انحصار وراثت بهحساب میآید. به این صورت که سه نفر در یکی از دفاتر اسناد رسمی حاضر شده و فرمی مخصوص به استشهادیه افراد فوت شده را پر میکنند. این گواهی نشان میدهد که ورثه متوفی چه کسانی هستند؛ دفتر اسناد رسمی نیز امضا این افراد را گواهی و تصدیق میکند. ما در این مقاله از وبسایت بهمن هاشمی سعی کردیم تا هر آنچه را که بایستی در مورد انحصار وراثت بدانید، به شما ارائه دهیم. امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد.